Miten laihtua 10 kiloa kuukaudessa

Julkaistu 09.1.2021 | Päivitetty 20.2.2022

Miten laihtua 10 kiloa kuukaudessa? Lue minun terveelliset kokemukseni

Postauksen otsikko voi olla joitakin provosoiva koska puhutaan tietystä painomäärän pudotuksesta tiettyyn aikaväliin. Itsekään en suosi kyseenalaisin keinoin toteutuneita painonpudotuksia, vaan ennemminkin terveellisin keinoin pudotetut kilot ovat yleensä pidemmällä juoksulla parempi vaihtoehto. Kyseenalaisia keinoja ovat mielestäni ne keinot, että pudotetaan painoa liian vähäisellä energiansaannilla jolla voi pahimmassa tapauksessa ruokkia mahdollisia syömishäiriömäisiä käyttäytymisiä ja vaarantaa omaa terveyttänsä syömällä aivan liian niukasti sen vuoksi, että laihtuisi. Mutta sekin on totta, että

1) Painonpudotukselle voi saada terveellisin keinoin hyvinkin rivakan aloituksen jos lähtökohtaisesti sen hetkinen ruokavalio on ihan retuperällä

2) Joskus rivakampi painonpudotuksen aloitus antaa tarvittavan potkun persuksille jotta pääsee alkuun

Jaan tässä artikkelissa oman kokemukseni 10 kilon painonpudotuksesta jonka sain pudotettua 45 vuorokaudessa,terveellisesti. Jaan tässä artikkelissa myös äänikirjasuosituksen jossa on elämää helpottavat vinkit painonpudotuksen aloittamiselle. Äänikirja jota auttaa esimerkiksi seuraavilla tavoilla sinua:

1) Sinun ei tarvitse luopua mistään

2) Saat tietää miksi jotkut lihovat helpommin kuin toiset

3) Jos kaipaa elämässänsä vaihtelevuutta niin vaikuttaako se syömiskäyttäytymiseen lihottavalla tavalla? Voiko sitä asiaa hoitaa?

IMG 20210913 001943 423 1
Minttu-suklaaproteiinijuoma on sopivan makeaa sekä samalla täyttävää sen runsaan proteiinipitoisuudensa ansiosta. Muitakin ihastuttavia makuja on saatavilla, muun muassa Vaniljajäätelö, Cookies & Cream, Karamelli- Toffee Fudge.. Lue lisää..

10 kilon painonpudotus ennen ja jälkeen kuvina

Alta näet kaksi kuvaparia 10 kilon painonpudotuksestani. 10 kiloa putosi 45 vuorokaudessa. Pysy kuulolla tämän artikkelin suhteen ja jatka lukemista mikäli koet, että sinäkin olisit valmis kuulemaan miten voi pudottaa painoa terveellisesti ilman dieettejä.

Itsekin ennen harrastin erilaisia dieettejä huonoin seurauksin mutta nyt viimeisin painonpudotukseni on tapahtunut ilman dieettejä. Koen, että ilman dieettiä pudotetut kilot ovat minun kohdallani pysyviä tuloksia. Toki pelkään lihovani uudelleen mutta olen niin vahvoilla terveellisten elämäntapojeni kanssa, että mahdollisuus lihoa on hyvin minimaalinen.

Miten laihtua 10 kiloa kuukaudessa
10 kilon painonpudotus ennen ja jälkeen kuvina.
Miten laihtua 10 kiloa kuukaudessa
10 kilon painonpudotus ennen ja jälkeen kuvina.

Mainitsen vielä tähän väliin, että itselläni on diagnosoitu kilpirauhasen vajaatoiminta. Mainitsen tämän asian siitä syystä, että kyseinen vaiva on aika yleinen. Kilpirauhasen vajaatoiminta on autoimmuunisairaus joka voi hidastaa aineenvaihduntaa ja tuoda haasteita painonpudotukselle.

Vastuuvapaus

Lisättäköön vielä, että en anna tässä artikkelissa neuvoja kenellekään henkilökohtaisesti vaan koko artikkelini pohjautuu omiin kokemuksiini liittyen painonpudotukseen kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa. En ole terveydenhoitoalan ammattilainen enkä voi ottaa kantaa mihinkään kuin yleisellä tasolla.

Omat kokemukseni: Miten laihtua 10 kiloa kuukaudessa jos on +20kg ylipainoa?

Olen koko ikäni ollut enemmän tai vähemmän ylipainoinen. Olen aina myös halunnut, että laihtuisin nopeasti (kukapa ei toivoisi, että lisäkilot lähtisivät sulamaan vilkkaasti).

13.10.2020 painoin tasan 94,5 kiloa.

26.11.2020 painoin tasan 84,5 kiloa.

Ja nyt 31.07.2021 tätä artikkelia päivitettäessä painan tasan 71,9 kiloa.

Vaikka puhunkin sen puolesta, että kannattaa antaa aikaa elämäntapamuutoksille, niin jossain vaiheessa painonpudotusmatkalla kilot voivat lähteä sulamaan vilkkaasti. Välillä taasen painonpudotusmatkalla kilot eivät tahdo sulata kovinkaan vilkkaasti, vaan tulee hetkiä että paino hakkaa tietyissä lukemissa kauemman aikaa (viikkoja/kuukausia). Mutta kannattaa ottaa sekin huomioon, että jos pitää kiinni pääosin terveellisistä elämäntavoista ja paino pysyy paikallaan, niin se ei tarkoita sitä etteikö kehossa tapahtuisi koko ajan muutoksia.

Hyvänä esimerkkinä voin mainita sen, että oma painoni putosi alussa hyvinkin vilkkaasti, 10 kiloa putosi reilu kuukaudessa. Sen jälkeen 12,6 kiloa on pudonnut hyvin vaihtelevalla aikatahdilla eikä minulla ole kiirettä minkään kanssa. Hyvältähän se aina tuntuu kuitenkin, että kun paino putoaa viikossakin satoja grammoja välillä tai jopa kilon pari (riippuu viikosta mistä puhutaan).

Mutta nyt takaisin siihen, että miten voi laihtua jopa 10 kiloa kuukaudessa jos sitä ylipainoa on +20 kiloa kuten minulla oli aloitusvaiheessa.

Näin minä onnistuin pudottamaan 10 kiloa 45 vuorokaudessa

1) Karsin herkut minimiin

Herkkujen karsiminen minimiin tarkoittaa minun kohdallani sitä, että jos tapasin syödä päivittäin irtojäätelöitä useita kappaleita tai irtokarkkeja 300 grammasta lähes kiloon, niin vähensin ne pieniin määriin. Yksi tai kaksi pientä lakritsipötköä tilalle taikka alle 100 gramman karkkipussi. Yksi irtojäätelökin oli riittävä. Ensimmäisten kahden viikon aikana matkani alussa en syönyt herkkuja ollenkaan koska minun täytyi opetella olemaan myös ilmankin. Herkkuja saa ja voi syödä minun mielestäni mutta on hyvä opetella olemaan ilmankin jos ne herkut hallitsevat sinua etkä sinä niitä.

2) Salliva mutta järkevä suhtautuminen ravintoon

Eli tässä kohtaa minun piti ymmärtää, että mikä on ravintoa ja mikä ei. Mitään ei tarvitse kieltää itseltänsä mutta pitää osata vertailla ja suhteuttaa myös herkkujenkin eroavaisuudet toisistansa. Sekin, että mitä herkkuja syö niin silläkin on vaikutusta lihomiseen.

Joitakin herkkuja voi syödä mahdollisesti hiukan useammin entä kuin muita herkkuja, toki kohtuudella niitäkin. Tästäkin aiheesta puhutaan syventyvästi suosittelemassani Pertti Mustajoen kirjassa Vähennä kaloreita ilman dieettiä.

IMG 20210827 130855 480
Kirjasuositus jonka metodeita itsekin noudatan.

3) Tämä ajatusmalli on tärkeä, toivon täydestä sydämestäni että sinäkin sisäistäsit tämän ajatuksen mikäli kärsit ylipainosta

Nyt mennään sinne henkisen puolen asioihin. Tiedän, että jos on ylipainoa niin ne vaa´an lukemat voivat masentaa, ahdistaa, turhauttaa ja tuoda epätoivoa. Se tuntuu tosi p*skalta suoraan sanottuna, että vaa´an lukemat ovat ja pysyvät siinä missä ne ovat. Usein jos on aamulla käynyt puntarilla ja vaa´an lukema näyttää omiin silmiinsä runsaalta, niin se voi vaikuttaa mielialaan hyvinkin vahvasti.

Tuosta ajattelutavasta täytyy päästää irti jotta voi kehittyä. Oma puolisoni on tässä asiassa ollut minulle suurena tukena, että olen osannut muuttaa omia ajatusmallejani ja sitä kautta myös toimintatapojani.

Ylipaino ei ole koskaan itse ihminen, vaan seuraus vääränlaisista syömistottumuksista. Olen aina liittänyt ylipainon omaan identiteettiini ja ihmisyyteni henkeen/sieluun. Olen aina pitänyt siitä lujasti kiinni, että se olen minä se ylipaino. Itseasiassa minä en ole ollut se ylipaino, vaan se on ollut seurausta siitä, että syön vääränmallisesti. Kun pystyy käsittämään sen, että ylipaino on ihmisyydestä erillisenä ja se on kehossa oleva asia, niin sitä voi olla helpompi työstää. Omaa terveyttä ja kroppaa voi aina muokata. Nyt pystyn ajattelemaan, että ylipaino on erillinen minuudestani ja voin hoitaa sitä koska minä itse hallitsen omaa kroppaani.


Nuo mainitsemani kolme kohtaa ovat omalla kohdallani ne pääkohdat sille, että olen onnistunut pudottamaan 22,6 kiloa aikavälillä 13.10.2020- 31.07.2021. Paljon muutakin pohdintoja on tullut matkan varrella ja koko ajan tulee lisää oivalluksia.


ADHD ja ylipaino + vaihtelevuuden hakuisuus

Sillä on ainakin ollut vaikutusta ylipainoni kertymiseen, että itselläni on ADHD joka on vaikuttanut minulla syömiskäyttäytymiseen siten, että kaipaan elämässäni vaihteluita ja olen sitä hakenut myös ruoasta. Tästäkin aiheesta puhutaan hiukan syventyen aiheeseen suosittelemassani Pertti Mustajoen kirjassa Vähennä kaloreita ilman dieettiä.

IMG 20210827 130850 444
Kirjasuositus. Kirjan ohjeet ovat helpot ja yksinkertaiset. Itsekään en halua tehdä syömisasioista liian vaikeita toteutettavaksi joten maalaisjärjellä toimiminen on myös minunkin juttuni.

Tuon kirjan metodien mukaan olen nyt saanut pudotettua 22,6 kiloa ylipainoani.

Kirjassa jota suosittelin ylempänä, niin siinäkin puhutaan tuosta vaihtelevuuden haitoista sekä siitä, että mitä haittoja vaihtelevuuden hakuisuus voi joillakin ihmisillä aiheuttaa sekä miten siitä voi päästää irti jotta pääsee terveellisempiin elämäntapoihin.

Kirja jota suosittelen on hyödyllinen. Kirja on aika lyhyt ja ytimekäs & sen voi kuunnella äänikirjana halutessaan. Itse kuuntelin tuon äänikirjan hiljattain ja voin yhtyä hyvin moneen asiaan mitä kirjassa käsitellään. Kuuntelin tuon kirjan vasta sen jälkeen kun olin jo pudottanut 22,6 kiloa. Olen pudottanut kyseiset kilot samoilla ajatuksilla ja menetelmillä mitä tuossa kirjassa käsitellään. Koska haluan kunnioittaa kirjan kirjoittajaa niin en voi kovin tarkkaan avata blogissani kirjan sisältöä, etten riko tekijänoikeuslakia.

Jos olet jo äänikirjapalveluiden käyttäjä, niin kannattaa tutustua kirjaan. Kirjaa voi lukea/kuunnella vaikka pienissä pätkissä. Kirjan pituus äänikirjana on noin 3 tuntia ja 31 minuuttia. Se on pituudeltansa lyhyempi entä kuin monen tv- sarjojen kokonaisten kausien pituudet. Aion itsekin kuunnella kyseistä kirjaa aina uudelleen ja uudelleen, koska se sisältää niin fiksuja oivalluksia jotka ovat avainasemassa omalle onnistuneelle kokemukselleni, että miten laihtua 10 kiloa kuukaudessa terveellisesti. Tai no en ihan kuukaudessa laihtunut mutta melkein. Eikä sillä ajallakaan niin väliä koska pysyviä muutoksiahan tässä olen tavoitellut.

Lue myös: Voiko laihtua jos on kilpirauhasen vajaatoiminta? Näillä 3 x askeleella pudotin 20kg 6kk:ssa

Toivotan sinut tervetulleeksi hyväntuulisen Instagram tilini pariin!

Voisit pitää myös näistä

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.