laihdutus 15 kiloa

Julkaistu 21.1.2021 | Päivitetty 20.3.2022

Omat henkilökohtaiset kokemukseni + ajatukseni 15 kilon painonpudotuksesta

Laihdutusta & kevyempää elämää

Laihdutus, tuo on sanana jotenkin semmoinen joka särähtää korvaani vaikka itse sitä käytänkin usein. Parempi ”termi” olisi, että terveellisempi elämä ja parempi olo.

Alla olevien kahden kuvan välillä on 15 kilon painoero.

Kiloja on lähtenyt kyllä mutta tietyt asiat ovat pysyneet samana.

laihdutus 15 kiloa

Laihduttaminen ei ratkaise kaikkea elämässä. Laihdutus auttaa terveyteen fyysisesti & henkisesti. Mutta laihduttaminen ei tee sinusta onnellista, toki se tuo tyytyväisyyttä ja sitä kautta jonkinlaista onnellisuutta.

Laihduttaminen ei ole sinun onnesi mittaristo. Sinä olet itse se mittaristo ja asiat ympärilläsi pieniä rattaita. Älä anna painosi olla sinun mittaristosi ja itse olla osana rattaistoa.

-Jessica

15 kilon painonpudotus alkaa olemaan jo saavutettu.. mikä on edes tavoitteeni?

Omat tavoitteeni ovat

  • voida paremmin kokonaisvaltaisesti
  • ylläpitää motivaatiota terveellisen elämän puolesta
  • välttää liiallista ylipainoa
  • saada motivaatiota liikuntaan

Miksi ylipainoa kannattaa välttää?

Jos on ylipainoa, niin ylipaino kuluttaa ihmistä monella tapaa. Ylipaino voi rasittaa kehoa, elimistöä sekä henkistä hyvinvointia. Olen huomannut, että kun on pudottanut painoa, niin henkinen hyvinvointikin paranee kun on laihtunut. Pieni pelko toki on persuksissa, että lihoisi joskus.

Lue myös: Nämä 4 asiaa muutin ja paino putosi 45 päivässä 10 kiloa


Mistä saada motivaatiota ylläpitää terveellistä elämää?

Itse en ole aina motivaation esikuva. Oma motivaationi saattaa hetkessä kadota. Mutta motivaatio saattaa ihan hetkessä myös tulla ihan tyhjästä. Itse koen, että tällä hetkellä tarvitsen motivaatiota liikkumisen aloittamiseen. Ruokailuasiat ovat kunnossa mutta liikunta on todella vähäistä. Mistä sinä saat motivaatiota liikkumiselle?

Motivaatio on todella tärkeä elämäntapamuutosten + painonpudotuksen alussa ja sellaisina hetkinä milloin yleensä on saattanut karata syöminen käsistä. Sitten kun pääsee vaikeuksista yli ja homma ”automatisoituu” niin painonpudotuskin kulkee omalla motivaatiollaan kun pitää kiinni elämäntapamuutoksistansa.

Motivaatiota muutoskuvista?

Joskus aiemmin olen koittanut hakea motivaatiota siitä, että katselen vanhoja kuviani joissa olen suhteellisen normaalipainoinen (65kiloa). Itseasiassa niistä kuvista en ole saanut motivaatiota vaan päinvastoin.. sillon kun painaa 95 kiloa ja on joskus painanut 65 kiloa niin ne vanhat kuvat eivät itselleni tuo mitään ”virtaa” aloittaa elämäntapamuutoksia.

Viimeisen kerran sain oman painoni putoamiseen motivaation siitä, että en jaksanu enää sitä kauheaa oravanpyörää siitä, että mitä ylipaino aiheuttaa minulle. Samalla tiellä mennään.. en varmaan ikinä ole saanut näin terveellistä suhtautumista ruokaan, toki voi minulla olla vielä ”vääriä” ajatustapoja mutta tässä sitä opitaan..

Ja pitää muistaa, että kuvatkin voivat joskus vääristää ja oma mieli saattaa myös vääristää peilikuvaa!

Alla olevien kuvien välillä on aikaeroa noin 3 kuukautta ja 15 kiloa

laihdutus

Otin painonpudotusmatkani alussa vyötärönympäryksen. Se oli silloin noin 105-106cm, riippuen mittauspäivästä. Tänä päivänä vyötärönympärys on noin 89-92cm.

Senttejä lähtenyt 13- 17cm riippuen mittaushetkestä.

10 - 15 kg painonpudotus ennen ja jälkeen
10 - 15 kg painonpudotus ennen ja jälkeen

Mittanauha on parempi mittausväline välillä entä kuin vaaka!

Lue myös: 3 syytä sille, miksi paino ei putoa


Näitä kolmea ajatusta olen miettinyt viime aikoina, samaistutko sinäkin näihin ajatuksiin?

1.Älä ole liian ankara itsellesi, äläkä tuomitse itseäsi

Paino voi nousta ja laskea monista syistä. Jos syöt jonakin päivänä enemmän ruokaa mitä yleensä syöt, niin anna mennä vaan. Joinakin päivinä taas voi syödä vähemmän jos ei ole niin nälkä. Ei kannata liian raskaasti ottaa ruokien määriä tai ruokailuaikoja.

Syömisen pitäisi olla osa elämää, eikä elämän kuulu rakentua syömisen ympärille. Itselläni muuan päivä sitten paino hieman nousi kuukautisten aikana ja oli enemmän nälkä mitä yleensä on, niin söin sen pari leipää hyvällä omallatunnolla.

Jos on nälkä niin syö, mutta älä ahmi liikaa! Laadulla on enemmänki väliä, entä kuin määrällä. Jos on syömisongelmia, niin se täytyy oikeasti opetella terve suhtautuminen ruokaan.

Ei ihmisen kuuluisi kokea huonoa omaatuntoa tai häpeää syömisistään. Miksi sitä sitten joskus kokee? Sanoppa se.


KOKONAISUUS RATKAISEE, EI YKSITTÄINEN PÄIVÄ!

Olipa kyse sitten ruoan määrästä tai vaa´an lukemista, niin kokonaisuus ratkaisee ja pidemmällä aikavälillä katsottuna. Älä laske koko elämääsi yhden päivän varaan.


2.Tasapainon löytäminen

Kyllä vain, kaiken onnistumisen takana on tasapaino. Aika monta kertaa täytyy kaatua jotta osaa nousta sieltä maasta ylös. Mitä enemmän kaatuu, niin sitä enemmän se kaatuminen sattuu.

Vois vaikka kuvitella, että kaadun asfaltille. Siitähän tulee ikäviä naarmuja jalkoihin, varsinkin kesällä shortsit jalassa. Jos kaatuu monta kertaa, niin ne samat vanhat haavat kärsii ja se sattuu uudelleen ja uudelleen, aina kipeämpää. Se on oma valinta, että jäätkö sinne asfaltille makaamaan vai nousetko ylös? Tarpeeksi kolhuisena ja turpaan saaneena sitä haluaisi jäädä sinne asfaltille heittelee pikkukiviä. Mutta tiesitkö, että ne haavatkin paranevat?

Sillon kun opettelin punnertamaan niin voi jestas se oli turhauttavaa.

Ei yhtään voimia käsissä, eikä yhtään kehonhallinnan osaamista. Kyllä se aina joka ikinen kerta harmitti kun ei saanut itseänsä ylös nostettua lattialta. Mutta enemmän ois harmittanut se, että olisin luovuttanut.

Välillä mietin, että täytyykö minun laittaa lattialle kananmunia jotta pakostakin saisin pidettyä itseäni ilmassa kun yritän punnertaa, enkä läsähtäisi lattialle.

Tarpeeksi kauan kun kaatuilee, niin kyllä sitä nousee sieltä ylös. Siinä sitä kehittyy. Oli asia mikä tahansa! Usko vaan. Minäkään en olisi IKINÄ uskonut, että saan yhtäkään punnerrusta. Ja en olisi ikinä uskonut, että kirjoitan blogia! Joskus epäröin sitäkin, että voinko edes laihtua kun minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta.

Lue myös: Voiko laihtua jos on kilpirauhasen vajaatoiminta? 1 ohje jokaiselle

Ainoa mikä rajoittaa sinua olet sinä itse! Pahin vihollinen on omat ajatukset. Se on niin pirun vaikeaa välillä koota omat ajatukset ja kannustaa itseänsä.

Itselläni toki oma puoliso, ystävät ja perhe kannustaa. Se on todella merkityksellistä. ❤️ Painonpudotusyhteisöistä (Instagram, Facebook + blogit.fi- yhteisö) voi saada tukea elämäntapamuutoksien tekemiselle.


3.Älä ota vaa´an lukemia liian henkilökohtaisesti

Kuten olen jo aiemmissa julkaisuissani maininnut, niin ylipaino on asia jonka voi ratkaista. Ylipaino ei määrittele sinua ihmisenä, eikä määrittele ihmisarvoasi.

Elämme vain kerran täällä maan päällä tiettävästi, joten tehdään elämästä elämisen arvoista, eikä eletä painolukemille ja kaloreille

Itse olen joskus laskeskellut kaloreita. Se on hyvä tietää kuinka paljon syö päivän aikana energiaa. Mitä kauemman aikaa syö yli tarpeensa ja energiatiheää ruokaa, niin sitä herkemmin sokaistuu päivän energiansaantiin.

Joillekin ihmisille sopii se, että lasketaan ja punnitaan ruokien painot ja energiamäärät. Itse en sitä enää tee. Välillä saatan granolan punnita, koska sitä on vaikea silmämääräisesti havannoida, että paljonko sitä siinä kupissa on.

En elä enää kaloreille, vaa´an lukemille tai kellonajoille. Elän elämälle. Stressi vähenee siinä vaiheessa kun yrittää vähemmän ja elää enemmän. Liika yrittäminen kuluttaa ihmistä.

Itse kyllä pudotan painoa mutta en yritä sitä! Elän elämää ja sitä kautta pyrin, että paino putoaa. En tiedä osaanko havainnollistaa tai selittää ajatuksia oikeilla sanoilla mutta toivon, että pääsisit asian ytimeen.

Pysy ajantasalla blogin uusista artikkeleista

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Onko sinulla ylipainoa? Oletko sinä onnistunut pudottamaan painoa tai haluaisitko pudottaa?

Voisit pitää myös näistä

2 Comments

  1. Tää on ehkä eka oikeesti hyvänmielen painonpudotus blogi minkä oon mistään lukenut, ihanaa kun painotat että painonpudotus ei itsessään riitä vaan pitää olla armollinen itselle myös jos haluaa olla tyytyväinen, ja että elämän pitäisi olla elämisen arvoista eikä vain elämistä painon lukemalle ?❤️ Keep up the good work ?

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.