Julkaistu 7.1.2021 | Päivitetty 24.2.2022
Gluteeniton banaanileipä
Tämä resepti on herkkusuille! Voit myös soveltaa reseptiä ja muunnella sitä. ?
Raaka- aineet
4 banaania (säästä 1 banaani koristeluun)
2,5dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
2 rkl margariinia tai öljyä —-> voita jos laittaa niin vähennä siinä tapauksessa suolan määrää puolella
1 kananmuna
2tl suola himalajansuojaa
1tl ruokasooda
Banaanileipäreseptiä voi soveltaa
Voit käyttää näitä raaka- aineita banaanileipämassaan halutessasi
- kaakaojauhetta
- erilaisia leivontamausteita (mm. kardemumma, kaneli, neilikka, pomeranssi, inkivääri, bourbon- vanilja)
- omena
- mustikka
- kuivattuja hedelmiä, rusinoita, taateleita (kivettömiä)
- pähkinöitä
- intiaanisokeria
- rahkaa tai jogurttia
—> joissakin resepteissä käytetään etikkaa esim. omenasiiderietikkaa noin 0,5- 1rkl –> sitä olen kokeillut ja se sopii hyvin tähän reseptiin
Jos haluaa lisätä etiikkaa niin se on hyvä lisätä valmistusvaiheen alussa kun murskataan banaaneja.
Itse lisäsin tämän ohjeen banaanileipään vielä nämä kuiva- ainekaapin ainekset
20g intiaanisokeria
16g cashewpähkinöitä
1tl kaneli
0,5tl neilikka
0,5tl pomeranssinkuorijauhe
Tarvikkeet
- leipävuoka
- voita tai öljyä leipävuoan voiteluun
- lasta tai nuolija
- leikkuulauta & keittiöveitsi banaaniviipaleiden tekemiseksi
- iso astia
- sauvasekoitin tai haarukka
Työvaiheet
1.Laita uuni lämpenemään n. +200c asteeseen.
2.Voitele leipävuoka voilla. Voit käyttää apuna voin levittämisessä nuolijaa tai leivinpaperin palasta.
3.Murskaa banaanit (yksi banaani piti säästää koristeluun, muista!) kulhoon, kattilaan tai mihin tahansa isoon astiaan. Lisää kaurahiutaleet, rasva ja kananmuna samaan astiaan banaanimurskan sekaan. Sekoita tasaiseksi ja lisää mausteet. Sekoita hyvin.
—>sauvasekoitin on hyvä työväline mutta haarukalla saa myös hieman isommalla vaivalla tehtyä
4.Kaada banaanileipämassa voideltuun vuokaan ja tasoita esimerkiksi lastalla, lusikalla tai nuolijalla tasaiseksi.
5.Viipaloi säästämäsi banaani viipaleiksi tai muuhun haluamaasi malliin. Lisää banaaniviipaleet vuokaan tasaisen banaanimassan päälle. Laita haluamasi koristelu vuoan pintaan, esimerkiksi ripottele intiaanisokeria tai pähkinärouhetta.
6.Laita banaanileipämassalla täytetty vuoka lämpimään uuniin ja paista uunin keskitasolla noin 40-60min.
7.Voit kokeilla esimerkiksi hammastikulla paiston aikana, että onko banaanileipä kypsää. Kypsän tunnistaa siten, että tikkuun ei jää taikinaa kun sitä on käyttänyt banaanileivässä ja nostanut pois sieltä.
Vegaaninen banaanileipä
Vegaaninen banaanileipä onnistuu myös kun muuttaa tätä reseptiä
Huomaa, että saat tästä banaanileipä reseptistä vegaanisen kun korvaat kananmunat ”chiansiemen- kananmunilla”.
Eli 1rkl chiansiemeniä + 3rkl vettä vastaa noin 1 kananmunaa samaan astiaan ja sekoita hyvin. Anna seoksen turvota vähintään 15 minuuttia ennen käyttöä.
Vegaanisessa versiossa ei käytetä voita eikä kasvirasva- voiseoksia.
Vegaanisessa versiossa voi käyttää
- kookosöljyä
- juoksevaa margariinia, mietoa kasvi-/ pähkinäöljyä
- miedon makuista oliiviöljyä (Borges extra mild on todella neutraali jota voi käyttää makeassa leivonnassa huoletta)
Alla kuva kyseisestä oliiviöljypullosta, kuva on kuvakaapattu K- Ruoka nettisivuilta. Foodien sivuilta löydät myös tietoa kyseisestä oliiviöljystä.
Kerrothan miten onnistuit jos päätät leipoa banaanikakun ! <3